In Utrecht zijn er ruim 400 verschillende plekken in de openbare ruimte waar kunstwerken staan. Denk bijvoorbeeld aan parken, pleinen, parkeergarages of bibliotheken. De gemeente is nauw betrokken bij het faciliteren van kunst in de stad, doordat de gemeente al 70 jaar kunstenaars opdracht geeft om kunst te maken voor de stad.

In Utrecht wordt bij het bouwen of verbouwen van openbare gebouwen 1,5% van de bouwsom gereserveerd voor kunst. Deze kunst wordt speciaal voor het gebouw ontworpen. Van te voren wordt met de eigenaar, de architect en de gebruikers van het gebouw besproken wat hun wensen zijn en wat er mogelijk is. Hiermee wordt een verbinding gecreƫerd tussen de kunst van het gebouw en de mensen die het gebouw gebruiken.

Er zijn in Utrecht ook verschillende instanties die de gemeente ondersteunen bij het plaatsen van kunst in de openbare ruimte. Zo is er de adviescommissie beeldende kunst en vormgeving (ABKV) die de gemeente adviseert over kunst in de openbare ruimte en over het kunstopdrachtenbeleid. De leden van deze commissie zijn ook elk als adviseur verbonden aan verschillende kunstopdrachten in de stad.

Tenslotte heeft de gemeente Utrecht verschillende online tools ter beschikking gesteld om meer te leren over de kunst in Utrecht. Zo is er de app ‘Kunst in openbare ruimte Utrecht’, waarmee je op pad kan door de stad om kunstwerken te ontdekken. Daarnaast is er de website voor alle kunstwerken in Utrecht. Hierop staan alle kunstwerken uit de collectie van gemeente Utrecht en je kan er ook een overzicht van verschillende wandel- en fietsroutes vinden langs de kunst in de stad. Zeker de moeite waard om even op te zoeken dus!

Bron: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/vrije-tijd/kunst-en-cultuur/kunst-in-de-openbare-ruimte/