Utrecht kent meerdere historieschilders zoals Abraham Bloemaert, Gerard van Honthorst, Jan van Bijlert en Jan Gerritz. De Utrechtse schilderkunst beleefde in de Gouden Eeuw een enorme bloeiperiode. Veel Utrechtse schilders kregen belangrijke opdrachten in Nederland maar ook in het buitenland. Dit succes had drie redenen. Utrechtste schilders introduceerden nieuwe genres, zoals pastorales en italianiserende landschappen. Ze ontwikkelden nieuwe stijlen, zoals het caravaggisme, en ze leverden perfect vakmanschap. Zo inspireerden veel grote kunstenaars als Rembrandt, Vermeer en Hals zich ook op het werk van hun Utrechtse collega’s.

Ook nu heb je in Utrecht nog steeds enorm getalenteerde kunstenaars. In deze moderne tijd houden we het niet alleen meer bij schilderijen, er worden steeds meer nieuwe manieren bedacht om een beleving te creëren. Zo heb je Carien Vugts, zij is beeldhouwer, tekenaar en bouwt indrukwekkende installaties. Niels Broszat is beeldhouwer en creëert digitale kunst en geluidskunst. Ook zijn er nog kunstenaars die het wel houden bij de schilder- en tekenkunst, zoals Jasper Hagenaar, Sander Reijgers, Walter Simon, Marijke Elferink en Anouk van Zwieten.

Art Utrecht is in 2015 opgericht om een bijdrage te kunnen leven aan deze stad. Beeldende kunst is een verrijking en draagt bij aan de verbeelding, ontwikkeling, levensvreugde en creativiteit van een gelukkige stad. Zij zorgen voor een betere zichtbaarheid van de beeldende kunst in Utrecht en zorgen voor een verbinding tussen kunstenaars, ondernemers en instellingen. Art Utrecht is de initiator en organisator van Art Meat. Dit is een netwerkevent voor professionals uit de beeldende kunstsector van Utrecht. Door Art Utrecht is er altijd een overzicht beschikbaar van de nieuwste en bekendste galeries en kunstenaars uit de stad.

Kunstenaars zijn overal in de stad te vinden. Om eens hun ateliers van binnen te kunnen bekijken, is de Atelierroute Utrecht bedacht. Om de twee jaar gooien alle ateliers hun deuren open en ben je welkom om een kijkje te nemen bij deze Utrechtse talenten. Het motto is “Kunst kleurt de stad”. De route wordt gehouden door Organisatie Kunstliefde, een van de oudste kunstenaarsverenigingen van Nederland. Maak kennis met de kunstenaars en leer meer over hun werkwijze bij deze uitgebreide tour.